Mały niejadek

Dziecko marudzi kiedy ma zjeść warzywa? To przypadek wielu młodych niejadków. Najczęściej w niełaskę popadają szpinak, brukselka, brokuł. Małą popularnością cieszy się także marchewka, gotowana pietruszka i wszelkie groszki. O to aby dziecko stało się fanem warzyw od najmłodszych lat, należy zadbać już podczas pierwszych posiłków nie będących mlekiem mamy. Podawanie startych gotowanych warzyw w formie musu, lub zupy jest fantastycznym pomysłem. Oczywiście trzeba pamiętać, aby nie używać do nich ani soli ani cukru. Jeżeli już popełniliśmy błąd i zaprzyjaźniliśmy dziecko z cukrem, to zawsze można spróbować usunąć go z diety. Będzie to oczywiście wymagało konsekwencji i cierpliwości, ale musimy mieć na celu zdrowie dziecka, a nie jego zachcianki. Kluczem do sukcesu jest sposób podania warzywa. Nikt z nas nie lubi papek, wiec jeśli tylko dziecko może jeść bardziej zwarte formy posiłków, to podajmy mu gotowane warzywa w całości. Można urozmaicić danie, przygotowując warzywa w różnych kolorach i układając na talerzu zabawne kompozycje.