Ekologiczne soki

Każdy z nas chce jak najlepiej dbać o swoje dzieci. Przygotowujemy dla nich soki z najlepszych owoców, sami gotujemy zupy z ekologicznych warzyw. Staramy się, aby przygotowane przez nasz dania miały jak najwięcej witamin i zachowały największa ilość wartości odżywczych. Przecież po to staramy się o najlepsze składniki, prawda?

Duża część rodziców używa standardowych sokowirówek. Oczywiście jest to wygodna opcja. Sokowirówka rozdrabnia nasz owoc lub warzywo na gładką masę. Niestety w skutek tego, na nasze jedzenie działają różne siły, co powoduje utlenianie i utratę pożytecznych wartości. Jest to szczególnie problematyczne przy produktach liściastych, takich jak szpinak czy natka pietruszki.

W Polsce najpopularniejszym rodzajem wyciskarki, jest wyciskarka ślimakowa. Sok z niej jest pełen smaku. Jest pełnowartościowym źródłem witamin. Jedynym jego minusem jest konsystencja pełna drobinek owoców. Przeszkodą może być także koszt takiej wyciskarki.